ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Bestuursmededelingen
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen

 Leden in het nieuws, wijnranken in de polder

 Data-driven wijnbouw

 Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteit

 Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld

 De uitslagen van de (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018 zijn bekend

 Het Riedel-bewijs: in calix veritas

 Wijnboeren blij met eigen Appellation ContrĂ´lĂ©e

 Bottelen bij De LINIE

 Belgische wijnboeren maken 12 procent meer wijn

 Hoe een dood vliegenvrouwtje de wijn kan verpesten

 Ode aan de Lente


Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen   14-08-2018
 

De wijnbouw in Nederland heeft dit voorjaar geprofiteerd van het goede weer. Maar ook bij wijnboeren zorgt de droogte voor een kleinere oogst, en de belangrijkste periode moet nog komen. Om te zien hoe goed de oogst daadwerkelijk gaat worden, is het wachten op het weer in de komende weken. De Nederlandse wijnsector is een nichemarkt, vertelt Dik Beker, bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten. In de schappen van de lokale supermarkt zullen de Nederlandse wijnen dan ook niet snel te vinden zijn. De Nederlandse 150 wijnboeren, die gezamenlijk 250 hectare grond bezitten, produceren bij elkaar zo'n miljoen flessen per jaar. Ter vergelijking: Nederland moet enkele honderden miljoenen flessen wijn importeren. Beker verwacht wel dat de oogst dit jaar kleiner zal uitvallen. "Mei en juni waren prachtige maanden met goede vruchtzetting. Alle besjes in wording zijn toen ook echt besjes geworden. Wat dat betreft was de kwantiteit toen goed." Maar de voorsprong die toen werd behaald, werd voor sommige boeren weer tenietgedaan door het droge en hete weer in juni en juli. "Het bleef maar droog. In de maand juni is geen druppel water gevallen en daar hebben ook druiven last van. Die gaan op een gegeven moment niet meer zo hard groeien en staan stil." Komende maand wordt bepalend voor de smaak.

Lees verder: www.nu.nl/ondernemen/5407817/topzomer-wijn-als-zes-weken-terugbelt-kan-vertellen.htmlLeden in het nieuws, wijnranken in de polder   08-08-2018
 

De opkomst van de noordelijke wijn. Idyllische taferelen met wijngaarden zijn al lang niet meer alleen weggelegd voor schattige buitenlandse dorpjes. Nederland bouwt gestaag aan een eigen wijntraditie, met grote wijnhuizen in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. En zelfs in Noord-Nederland, waar de temperatuur doorgaans iets lager ligt, rukt de wijngaard op. In het oosten van Groningen, bij Nieuwolda, ligt de boerderij van Wirtjo Molema, omringd door gaarden met kersen en peren. Een oase in de eindeloze velden waar de wind vrij spel heeft. Het is een warme middag in augustus, de bladeren aan de perenbomen hangen er dorstig bij. Rondom Ol Diek ligt drie hectare grond. Molema probeert iets bijzonders om mensen naar zijn winkel te trekken: 'Bij de andere boerderij had ik wijndruiven tegen de muur. Prachtig mooie planten.' Molema is zelf een wijnliefhebber en het idee om wijndruiven te verbouwen is geboren. In 2006 gaan de eerste wijnstokken de Groningse klei in. Één hectare, met druiven voor witte en rode wijn. Van aanplanting tot de eerste flessen wijn duurt drie jaar. In 2009 heeft de familie Molema de eerste Ol Diek wijnen in handen.
Lees het hele verhaal: fd.nl/ondernemen/1264445/wijnranken-in-de-polder-de-opkomst-van-de-noordelijke-wijn

Deze wijnboerderij is een van de te bezoeken wijngaarden van onze excursie met BBQ op 18 augustus, zie nieuwsbrief o.a. nr 258. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.Data-driven wijnbouw   24-07-2018

Polariks doet sinds april uitgebreid veldwerk om hun hyperspectrale technologie en bruikbare analysemethoden te ontwikkelen. Het doel is om wijnbouwers te helpen inzicht te geven in de staat van hun wijngaarden en hen te helpen bij hun dagelijkse besluitvorming. 

Hierbij geven we een voorbeeld van wat we tot nu toe hebben gedaan.
Deze afbeelding is een energiekaart die we hebben gemaakt en die de plantenactiviteit in de wijngaard vertegenwoordigt. Omdat we onze analyses uitvoeren met een robot op grondniveau, kunnen we meerdere metingen uitvoeren van elke druivenstok met een zeer hoge resolutie. Dus deze kaart toont de prestaties van elke afzonderlijke druivenstok.

Met deze informatie kunnen boeren in een zeer vroeg stadium reageren op stress bij de druivenstokken, nog voordat de schade is aangericht. Hierbij kun je denken aan de aanwezigheid van een ziekte, of de eerste tekenen van waterstress.

Bron: Polariks nieuwsbrief juli 2018.Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteit   09-07-2018

Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteitHet warme weer van de afgelopen weken was heel goed voor de Nederlandse wijn: de druiven liggen in groei negen dagen voor op vorig jaar. De wijnboeren zijn daarom optimistisch over dit wijnjaar. Te vroeg juichen is onverstandig. Dat weet Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten ook wel.

Maar: het ziet er goed uit: door het warme en droge weer zijn de druivenplanten bij de circa 140 commerciële wijngaarden enorm gegroeid. Nederland telt volgens Crone tussen de 240 en 250 hectare wijngebied en dat levert jaarlijks tussen de 800.000 en 1,1 miljoen flessen wijn op. ,,In 2017 begon het goed, met een warm voorjaar, maar toen kregen we veel regen. Daardoor kampte heel Europa met een mindere oogst. Te vroeg juichen is onverstandig.

Die goede start is er nu weer. ,,We hebben een vroege bloei gehad in mei en juni'', zegt Crone. ,,Die verliep goed, in een week was het klaar. Het was mooi weer en er was geen stress door te lage temperaturen of te veel regen. Als dat gebeurt, dan verloopt de bevruchting niet goed en krijg je minder druiven.

Lees verder: www.bndestem.nl/koken-en-eten/warm-weer-zorgt-voor-nederlandse-wijn-van-zuidfranse-kwaliteit~a881ce49/Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld   17-06-2018
 

Ferencz Deli (50) heeft een manier gevonden om wijnen natuurlijker te produceren. Zijn bedrijf Natural4Sure heeft na jarenlang werken het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld in handen. De B2B-markt lokt.
Na glutenvrij, vegan en de vergeten groenten kunnen we weer een nieuwe term toevoegen aan het rijtje natuurlijke voedseltrends: natuurlijke sulfiet. In onder meer wijn, koekjes, salades en chips zit nu nog een chemisch geproduceerde sulfiet, die ervoor zorgt dat voedsel minder snel bederft en zijn kleur behoudt. Het nadeel aan dit chemische middel is dat het een allergeen is dat bij gevoelige mensen kan zorgen voor ademhalingsproblemen, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen.

Jarenlang zochten onderzoekers naar manieren om hier een natuurlijke variant op te verzinnen. Wat ze ook probeerden, het lukte maar niet om het product mooi rond te krijgen. Tijdens eerdere proeven in de jaren ‘70 in de Verenigde Staten ontdekten wetenschappers bijvoorbeeld dat hun wijnen erdoor bleken te verkleuren.

Lees verder: www.sprout.nl/artikel/startups/dit-nederlandse-bedrijf-lanceert-het-eerste-natuurlijke-sulfiet-ter-wereldDe uitslagen van de (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018 zijn bekend   25-04-2018
 

Afgelopen zondagmiddag 22 april 2018 werden, tijdens een uitermate gezellig proclamatiefeest in Zottegem, de uitslagen van deze wijnkeuring bekendgemaakt. Er waren dit jaar 93 deelnemers met in totaal 333 flessen wijn die ingestuurd waren in 14 klassen. Resultaat totaal 92 diploma’s: 7 goud, 26 zilver en 59 brons. 13 BWB-ers hadden zich met totaal 36 wijnen ingeschreven. De resultaten van onze leden waren als volgt:
5 zilveren diploma’s (Bas Kon, Wilco Venhuizen, Marcel Oude Booyink, Adrie Krielaart en Peter van de Velden, die tevens klassekampioen bij ‘Rosé droog’ werd) , 7 bronzen diploma’s (Freek Bikker, Bas Kon 2x, Wilco Venhuizen, Eli Smits, Marcel Oude Booyink en Hans Verlooy). Verder 17 beoordelingen B wat staat voor goede wijn en 7 met B- wat iets minder is. Er bleken geen slechte wijnen tussen te zitten. In de Algemene Rangschikking per gilde behaalden we de vijfde plaats. Een grote proficiat aan al onze deelnemers. Daarnaast grote dank aan onze broeders van het VWMG voor de geweldige organisatie van een van de grootste wijnkeuringen van de Lage Landen. Wij zien al uit naar de volgende editie.Het Riedel-bewijs: in calix veritas   20-04-2018
 

Het moest er een keer van komen: de Riedelglasdemo. Topic: de vorm van het glas bepaalt de smaak. Ben ik overtuigd van het belang van de vorm van het wijnglas? Ja, en een beetje nee.

Ja. Want een ogenschijnlijk klein verschil in de vorm van het glas (zie foto) blijkt een onwaarschijnlijk grote verandering in smaak te veroorzaken.Ik rekende op een duidelijk effect, maar had niet verwacht dat het zo’n radicaal verschil zou zijn.

Een beetje nee. Want je kunt – zoals Riedel doet – glazen ontwerpen op basis van smaakkenmerken die verband houden met het druivenras, maar dat garandeert niet dat elke wijn in ‘zijn’ glas het lekkerste is. Er zijn immers nog heel veel níet aan het druivenras gerelateerde smaken en geuren. Bron en lees verder: wino.sjakes.com/2018/03/30/de-riedelproef-de-eerste-indruk-op-de-tong-bepaalt-de-smaak/Wijnboeren blij met eigen Appellation ContrĂ´lĂ©e   20-04-2018
 

Op Château Neercanne is uitvoerig stilgestaan bij de toekenning van een speciale status voor wijnen uit het Limburgse Mergelland door de Europese Unie. Dat gebeurde tijdens een feestelijke lunch in de eetzaal van het kasteel waar in 1991 tijdens een andere lunch de afspraken zijn beklonken die uiteindelijk zouden leiden tot het wereldberoemde Verdrag van Maastricht.
Op de tafel waaraan destijds koningin Beatrix en haar voorname buitenlandse gasten zaten en al genietende de ergste plooien werden gladgestreken, verschenen vandaag een aantal prachtige Mergellandwijnen als begeleider van een reeks mooie gerechten uit de keuken van chef Hans Snijders en zijn jonge, veelbelovende collega Gilbert von Berg. Lees meer op de  website van Chapeau magazineBottelen bij De LINIE   12-04-2018
 

Het is weer botteltijd bij Marius van Stokkom van Wijngaard De Linie in Made.

Vrienden van DE LINIE helpen op zaterdag 7 april 2018 met het bottelen van de wijnen van oogstjaar 2017. Met meer dan 50 jaar oude machines werd in 5 uur werktijd ruim 7500 flessen afgevuld.

Bekijk het gebeuren:  www.youtube.com/watchBelgische wijnboeren maken 12 procent meer wijn   04-04-2018
 

Vorig jaar werd in België 12 procent meer wijn gemaakt dan in 2016, ondanks een vernietigende vriesnacht in april. De 129 Belgische wijnboeren hebben vorig jaar 845.017 liter wijngemaakt, blijkt uit voorlopige cijfers van de federale overheidsdient Economie. Daarmee lag de wijnproductie 12 procent hoger dan in 2016. 2016 Was een erg slecht jaar voor de wijnbouw. De productie kelderde met 25 procent. In 2015 rondden de wijnboeren nog de kaap van meer dan 1 miljoen liter. Dat de wijnboeren in 2017 weer groei optekenden, is opvallend. Na een strenge vriesnacht in april 2017 klonk het dat een groot deel van de oogst verloren was. De belangrijkste Belgische wijn is schuimwijn, in 2017 goed voor 345.036 liter (41%), gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40%). Rode wijn (16%) en rosé (3%) staan in voor een veel kleiner aandeel.

Bron: www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/belgische-wijnboeren-maken-12-procent-meer-wijn/9998769.html

Lees ook: www.landbouwleven.be/2717/article/2018-04-04/belgische-wijnproductie-groeide-2017-met-12Hoe een dood vliegenvrouwtje de wijn kan verpesten   28-03-2018

Azijn en fruitvliegen worden aangetrokken door wijn als nachtvlinders van licht. Maar o wee, als een van die beestjes in het glas valt. Omdat dan de smaak van de edele vocht langdurig (en ongunstig) kan veranderen - tenminste als de dader een vrouw is.

Peter Witzgall en Paul Becher van de Zweedse universiteit voor landbouwstudies in Uppsala hebben de oorzaak van deze deze verwoestende smaakverandering ontdekt en gepubliceerd op 'bioRxiv'.
Dit is duidelijk te wijten aan de hormonen, en zelfs een nanogram is genoeg om de wijn een onaangename geur en een weinig verleidelijke smaak te geven, volgens de auteurs, die het probleem hebben getest met de hulp van de gerelateerde fruitvliegen (Drosophila melanogaster).

Bron en lees verder: www.spektrum.de

 Ode aan de Lente   28-03-2018

2017 was ons eerste jaar! Een jaar vol uitdagingen, bijzondere momenten en ook enkele hordes om te nemen.

Begin 2017 na de overname was er een grote achterstand in onderhoud van onze wijngaard. Deze wisten wij, team "de Wijnmakers", met hartverwarmende hulp van een heel leger aan enthousiaste vrijwilligers snel weg te werken. En weet u het nog? Die twee hele koude nachten in april? De wijnranken genoten al geruime tijd van het voorjaars zonnetje en waren al flink uitgelopen. De jonge uitlopen zijn in deze twee nachten ingevroren. En dat heeft zijn weerslag op de uiteindelijke opbrengst tijdens de oogst. De geplande 8000 liter werd 3500 liter. Maar wel 3500 liter vol liefde en passie.

Het resultaat: Een unieke en bijzonder smakelijke Twentse wijn van uitstekende kwaliteit. De solaris/johanniter en de rondo/regent worden deze maand gebotteld!
Het waren zeven spannende en leerzame maanden in onze eigen wijnmakerij. In de fles gaat de wijn nog even rusten. Eind april zijn de wijnen klaar voor consumptie.

De Wijnmakers, Haaksbergen

 top
© De Brabantse Wijnbouwers 2018 -=- Cookieverklaring -=- Privacyverklaring -=- Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by