ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Bestuursmededelingen
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search



Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 De PIWI wijnkeuring 2018

 Wijnliefhebbers opgelet: er dreigt een wijntekort

 Wijnkeuring der Lage Landen 2018

 Sommelier Inter Scaldes komt met boek over Nederlandse wijn

 BWB excursie naar Het Groningerland

 Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen

 Leden in het nieuws, wijnranken in de polder

 Data-driven wijnbouw

 Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteit

 Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld


De PIWI wijnkeuring 2018   02-11-2018
 

PIWI International, de club die de druivenrassen die beter bestand zijn tegen schimmelziektes bevordert, organiseert elk jaar een keuring van de wijn gemaakt met deze rassen. Onlangs werden deze wijnen gekeurd door een professionele jury. Er waren 367 wijnen van 147 wijnbouwers uit 17 landen ingestuurd. Uit Nederland kregen 5 wijnen een gouden, 8 wijnen een zilveren en 4 wijnen een bronzen medaille. Daarvan gingen 11 medailles naar twee leden van de Brabantse Wijnbouwers.

Uit Vlaanderen kregen 2 wijnen goud , 11 wijnen een zilveren en 1 wijn een bronzen medaille. Hiervan kreeg een lid van de Brabantse Wijnbouwers een keer goud en een keer zilver. Van harte proficiat.

De resultaten:

Rood

94 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Signature - Regent, Cabernet Cortis - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

90 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2016 LingeRood Cuvee Barrique - Pinotin, Regent - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

91 Gold

 

BE - Flandern 

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Cuvée rood 2017 - Regent, Pinotin - Belgische wijn

Wit

95 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Blanc de Noir - Pinotin - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

93 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

91 Gold

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee - Villaris, Solaris, Johanniter, Souvignier Gris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

90 Gold

 

NL - Gelderland 

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

 

89 Silber

 

NL - Gelderland 

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

88 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Cuvee Barrique - Johanniter, Solaris - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

85 Silver

 

NL - Gelderland

Betuws Wijndomein 

2017 LingeWit Sauvi - Cabernet Blanc - PGI - Protected Georgraphical Indications - vegan

89 Silber

 

BE - Flandern

Wijndomein De 3 Fonteinen 

2017 Egmont 450 - Johanniter, Helios - Belgische wijn

Schuimwijn

96 Top Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2017 Secco Muscato - Muscaris - PGI - Protected Georgraphical Indications

91 Gold

 

NL - Gelderland

Wijngaard Aan de Breede Beek 

2016 Breede Beek Brut - Johanniter - PGI - Protected Georgraphical Indications

 

 



Wijnliefhebbers opgelet: er dreigt een wijntekort   26-10-2018
 

Na het koffietekort, krijgen we opnieuw slecht nieuws te verwerken. Volgens Jean-Marie Aurand, hoofd van de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV), stevenen we af op een wereldwijde wijnschaarste. In een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN trekt hij aan de alarmbel. De wijnexpert voorspelt dat er dit jaar zo’n 259,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd zal worden. Dat is maar liefst 5% minder dan in 2015. Die daling lijkt misschien klein, maar valt niet te onderschatten. Denk maar aan alle wijntjes die je ’s avonds in de zetel, of op café of in een restaurant opslurpt. De opwarming van de aarde zou de grote boosdoener zijn. De opwarming van het zeewater, de droogte en weerfenomenen zoals El Niño tasten de wijngaarden aan. Vooral gebieden in Zuid-Amerika worden hard getroffen. Volgens Aurand zal er dit jaar 35% minder Argentijnse wijn op de markt komen, 21% minder Chileense wijn en 50% minder Braziliaanse wijn

Bron: nl.metrotime.be/2016/10/25/must-read/wijnliefhebbers-opgelet-er-dreigt-een-wijntekort/



Wijnkeuring der Lage Landen 2018   05-09-2018
Op 2 september jl. zijn in Amerongen de prijzen uitgereikt van de Wijnkeuring der Lage Landen 2018.
Er waren 186 wijnen ingestuurd uit België en Nederland. De keuring is ook dit jaar verricht door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt.

Onder de prijswinnaars bevinden zich veel leden van de Brabantse Wijnbouwers. De webredactie feliciteert alle leden-winnaars van harte met deze indrukwekkende resultaten!

Gouden medaille

  • De Steenen Beer – Ad Leenaars – Broekse Rooie – rood 2016
  • Brabantse Wal – Paul Bosse – Klein Wonder – wit 2017

Zilveren medaille

  • Betuws Wijndomein – Diederik Beker – 4 x wit 2017; 2 x rood 2016; 1 x rosé 2017
  • De Daalgaard – Marcel Pereboom – rosé 2017
  • Brabantse Wal – Paul Bosse – wit 2017
  • Tussen Rug en Rijn – Simon en Hans Crone – wit 2017
  • Aan de Brede Beek – Henk Breugem – wit 2016 en 2017
  • Sint Martinus – Stan Beurskens – rood 2015 en 2016; wit 2016 en 2017; rosé 2013

Bronzen medaille

  • Betuws Wijndomein - Diederik Beker – wit 2014 en 2017
  • De Daalgaard – Marcel Pereboom – wit 2016 en 2017
  • De Lage Wijn Aard – Paul Horsten, Joep Ottenheim, Ruud Backelandt, wit 2017
  • Tussen Rug en Rijn, Simon en Hans Crone, rood 2016, rosé en wit 2017
  • De Saalhof, Siem Loos, wit 2017
  • Aan de Brede Beek, Henk Breugem, wit 2016 en 2017
  • ‘t Hanik, Ritsaart en Mariëlle Blaisse, rood 2016
  • De Bilderhof, Wilco Venhuizen, cuvée rood 2016
  • De Linie, Marius van Stokkom, rood 2017,
  • Sint Martinus, Stan Beurskens, rood 2014 en 2016; wit 2017 en 2917, rosé 2017

De Beste Wijnen van 2018
Wit

  • Klein Wonder – Brabantse Wal – Paul Bosse
  • Mes Amis – Sint Martinus – Stan Beurskens

Rood

  • Broekse Rooie – De Steenen Beer – Ad Leenaars

Parelwijn

  • Parel Rosé – De Daalgaard – Marcel Pereboom

Beste Wijngaardenier 2018

  • Stan Beurskens – Sint Martinus, Vijlen (L)

Beste Wijngaardeniers 2017 plus 2018

  • Diederik Beker – Betuws Wijndomein, Erichem
  • Stan Beurskens – Sint Martinus, Vijlen.

 



Sommelier Inter Scaldes komt met boek over Nederlandse wijn   28-08-2018
 

Sommelier Koen van der Plas van driesterrenrestaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen lanceert in september een boek over wijn van Nederlandse bodem. Ook wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor komt aan bod. Nederland telt zo'n honderd wijnboeren. Van der Plas trok het afgelopen jaar door door Nederland op zoek naar gastronomische wijn. Wijn die kwalitatief zo goed is dat hij complexe gerechten in toprestaurants waardig kan begeleiden. ,,Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.” De sommelier putte uit eigen kennis en uit bevindingen van collega's. Vaak werken die samen met wijnboeren in hun regio. Van der Plas maakte eerst een selectie. Negentig wijnen van dertig wijnboeren uit acht provincies werden blind geproefd. De proefnotities rekenden keihard af met het idee dat 'Nederlandse wijn zure meuk is'.  Vervolgens bezocht Van der Plas samen met journalist Etienne Verhoeff en fotografe Maaike Pertri negentien wijnmakers. Eén van de verhalen gaat over De Kleine Schorre in Dreischor, hofleverancier van KLM. Wijn & Spijs uit NL verschijnt bij uitgeverij Trichis en ligt vanaf 12 september in de boekhandel.

Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/sommelier-inter-scaldes-komt-met-boek-over-nederlandse-wijn~a7b640e5/



BWB excursie naar Het Groningerland   23-08-2018

Dit jaar werd de jaarlijkse excursie van de Brabantse Wijnbouwers georganiseerd door Wijndomein Gilde Noord.

Na ontvangen te zijn, met koffie of thee, bij Landwinkel en wijngaard Ol Diek gingen wij naar de commerciële wijngaard van Ol Diek (sinds 2016). Deze werd zo veel mogelijk machinaal onderhouden en wel om de manuren per ha wijngaard zo veel mogelijk te minimaliseren.
Na terug komst werden het materieel bezichtigd, zoals pers, kneuzer ontsteler enz. Evenals de wijnkelder met tanks en barrique vaten waren te bezien.
De lunch werd genuttigd en de aanwezigen werden in 3 groepen verdeeld. Iedere groep ging, onder begeleiding van een “gids” naar een van de drie te bezichtigen wijngaarde. Dit volgens het roulette systeem.

Bezocht werden, in volgorde van de foto’s, de Zandstroom in Blijham (wijngaard op zand sinds 2010). Een zeer verzorgde indruk. Strak aangebonden. Harm Wagenaar had een sproei installatie geplaatst, tegen vorstschade, welke via sensors automatisch aangingen. Evenals zijn eigen gemaakte wespenvallen. Ook werd zijn wijnmakeij bezocht. Als afsluiting 2 stuks eigen wijnen gekeurd.

Op naar Wijnhof Christina in Hoogezand een (stadswijngaard). Ook hier stond alles er strak bij. De netten welke over de totale ranken hingen werden aan de bovenzijde op afstand gehouden door eigen gemaakte beugels, cq afstand houders (zie foto). Na bezichtiging van de wijngaard werd door Hans Spiering 3 zéér verrassende wijnen geschonken, Solaris koud vergist met een groot aroma en goede afdronk. Een Johanniter welke een paar maanden op hout, barrique, had gelegen. Het hout aroma kwam duidelijk naar boven een zeer mooie afdronk. Als laatste een Johanniter met wat bubbels.

Nu de hele groep naar de Groene Parel in Haren (kas sinds 2007).Jeroen van Leeuwen heeft op cq bij zorgboerderij de Mikkelhorst een kas. Hierin staat alleen het ras Cabernet Jura (VB-5-02). Door diverse redenen stonden de ranken op ca 60 x 60 cm. Dit kan wel in een kas mits je aanzienlijk minder trossen aan de rank liet hangen. Uiteraard werd afgesloten met het proeven van zijn wijn. Terug naar Ol Diek. Hier werden de wijnen van geproefd gevinificeerd door Wirtjo Molema van Ol Diek. Afgesloten werd door middel van een wel voorziene, overvloedige BBQ. Een iedere deelnemende wijnboer werd na elke bezichtiging bedankt, uiteraard werd een vlag van de Brabantse Wijnbouwers overhandigd.

Ik kan alleen maar terug zien op een leerzame, verrassende vruchtbare dag. Bedankt!!

Zie de foto's op ons online foto album!



Topzomer voor wijn? Over zes weken kan ik het vertellen   14-08-2018
 

De wijnbouw in Nederland heeft dit voorjaar geprofiteerd van het goede weer. Maar ook bij wijnboeren zorgt de droogte voor een kleinere oogst, en de belangrijkste periode moet nog komen. Om te zien hoe goed de oogst daadwerkelijk gaat worden, is het wachten op het weer in de komende weken.

De Nederlandse wijnsector is een nichemarkt, vertelt Dik Beker, bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten. In de schappen van de lokale supermarkt zullen de Nederlandse wijnen dan ook niet snel te vinden zijn. De Nederlandse 150 wijnboeren, die gezamenlijk 250 hectare grond bezitten, produceren bij elkaar zo'n miljoen flessen per jaar. Ter vergelijking: Nederland moet enkele honderden miljoenen flessen wijn importeren.

Beker verwacht wel dat de oogst dit jaar kleiner zal uitvallen. "Mei en juni waren prachtige maanden met goede vruchtzetting. Alle besjes in wording zijn toen ook echt besjes geworden. Wat dat betreft was de kwantiteit toen goed." Maar de voorsprong die toen werd behaald, werd voor sommige boeren weer tenietgedaan door het droge en hete weer in juni en juli. "Het bleef maar droog. In de maand juni is geen druppel water gevallen en daar hebben ook druiven last van. Die gaan op een gegeven moment niet meer zo hard groeien en staan stil."
Komende maand wordt bepalend voor de smaak.

Lees verder: www.nu.nl/ondernemen/5407817/topzomer-wijn-als-zes-weken-terugbelt-kan-vertellen.html



Leden in het nieuws, wijnranken in de polder   08-08-2018
 

De opkomst van de noordelijke wijn. Idyllische taferelen met wijngaarden zijn al lang niet meer alleen weggelegd voor schattige buitenlandse dorpjes. Nederland bouwt gestaag aan een eigen wijntraditie, met grote wijnhuizen in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. En zelfs in Noord-Nederland, waar de temperatuur doorgaans iets lager ligt, rukt de wijngaard op. In het oosten van Groningen, bij Nieuwolda, ligt de boerderij van Wirtjo Molema, omringd door gaarden met kersen en peren. Een oase in de eindeloze velden waar de wind vrij spel heeft. Het is een warme middag in augustus, de bladeren aan de perenbomen hangen er dorstig bij. Rondom Ol Diek ligt drie hectare grond. Molema probeert iets bijzonders om mensen naar zijn winkel te trekken: 'Bij de andere boerderij had ik wijndruiven tegen de muur. Prachtig mooie planten.' Molema is zelf een wijnliefhebber en het idee om wijndruiven te verbouwen is geboren. In 2006 gaan de eerste wijnstokken de Groningse klei in. Één hectare, met druiven voor witte en rode wijn. Van aanplanting tot de eerste flessen wijn duurt drie jaar. In 2009 heeft de familie Molema de eerste Ol Diek wijnen in handen.

Lees het hele verhaal: fd.nl/ondernemen/1264445/wijnranken-in-de-polder-de-opkomst-van-de-noordelijke-wijn

Deze wijnboerderij is een van de te bezoeken wijngaarden van onze excursie met BBQ op 18 augustus, zie nieuwsbrief o.a. nr 258. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.



Data-driven wijnbouw   24-07-2018

Polariks doet sinds april uitgebreid veldwerk om hun hyperspectrale technologie en bruikbare analysemethoden te ontwikkelen. Het doel is om wijnbouwers te helpen inzicht te geven in de staat van hun wijngaarden en hen te helpen bij hun dagelijkse besluitvorming. 

Hierbij geven we een voorbeeld van wat we tot nu toe hebben gedaan.
Deze afbeelding is een energiekaart die we hebben gemaakt en die de plantenactiviteit in de wijngaard vertegenwoordigt. Omdat we onze analyses uitvoeren met een robot op grondniveau, kunnen we meerdere metingen uitvoeren van elke druivenstok met een zeer hoge resolutie. Dus deze kaart toont de prestaties van elke afzonderlijke druivenstok.

Met deze informatie kunnen boeren in een zeer vroeg stadium reageren op stress bij de druivenstokken, nog voordat de schade is aangericht. Hierbij kun je denken aan de aanwezigheid van een ziekte, of de eerste tekenen van waterstress.

Bron: Polariks nieuwsbrief juli 2018.



Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteit   09-07-2018

Warm weer zorgt voor wijn van Zuidfranse kwaliteitHet warme weer van de afgelopen weken was heel goed voor de Nederlandse wijn: de druiven liggen in groei negen dagen voor op vorig jaar. De wijnboeren zijn daarom optimistisch over dit wijnjaar. Te vroeg juichen is onverstandig. Dat weet Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten ook wel.

Maar: het ziet er goed uit: door het warme en droge weer zijn de druivenplanten bij de circa 140 commerciële wijngaarden enorm gegroeid. Nederland telt volgens Crone tussen de 240 en 250 hectare wijngebied en dat levert jaarlijks tussen de 800.000 en 1,1 miljoen flessen wijn op. ,,In 2017 begon het goed, met een warm voorjaar, maar toen kregen we veel regen. Daardoor kampte heel Europa met een mindere oogst. Te vroeg juichen is onverstandig.

Die goede start is er nu weer. ,,We hebben een vroege bloei gehad in mei en juni'', zegt Crone. ,,Die verliep goed, in een week was het klaar. Het was mooi weer en er was geen stress door te lage temperaturen of te veel regen. Als dat gebeurt, dan verloopt de bevruchting niet goed en krijg je minder druiven.

Lees verder: www.bndestem.nl/koken-en-eten/warm-weer-zorgt-voor-nederlandse-wijn-van-zuidfranse-kwaliteit~a881ce49/



Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld   17-06-2018
 

Ferencz Deli (50) heeft een manier gevonden om wijnen natuurlijker te produceren. Zijn bedrijf Natural4Sure heeft na jarenlang werken het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld in handen. De B2B-markt lokt.
Na glutenvrij, vegan en de vergeten groenten kunnen we weer een nieuwe term toevoegen aan het rijtje natuurlijke voedseltrends: natuurlijke sulfiet. In onder meer wijn, koekjes, salades en chips zit nu nog een chemisch geproduceerde sulfiet, die ervoor zorgt dat voedsel minder snel bederft en zijn kleur behoudt. Het nadeel aan dit chemische middel is dat het een allergeen is dat bij gevoelige mensen kan zorgen voor ademhalingsproblemen, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen.

Jarenlang zochten onderzoekers naar manieren om hier een natuurlijke variant op te verzinnen. Wat ze ook probeerden, het lukte maar niet om het product mooi rond te krijgen. Tijdens eerdere proeven in de jaren ‘70 in de Verenigde Staten ontdekten wetenschappers bijvoorbeeld dat hun wijnen erdoor bleken te verkleuren.

Lees verder: www.sprout.nl/artikel/startups/dit-nederlandse-bedrijf-lanceert-het-eerste-natuurlijke-sulfiet-ter-wereld



top
© De Brabantse Wijnbouwers 2018 -=- Cookieverklaring -=- Privacyverklaring -=- Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by