ONS BINDT DE VRIENDSCHAP EN DE WIJN SCHENKT ONS VREUGDE

    Positie: Actueel -> Nieuws  
 
Over ons
Actueel
 
 
Nieuws
Bestuursmededelingen
Nieuwsbrief
Forum
Advertenties
Weerbericht
Archief
Activiteiten
Leden
Wijnbouw
Vinificatie
Bottelen
Wijnproeven
Overige
Sponsors
Sitemap/search


BrabWijnbouwers

Nieuws van en voor de Brabantse Wijnbouwers


NB. berichtjes over onze leden of onze vereniging kunnen voor publicatie worden verstuurd naar "nieuws @ brabantsewijnbouwers.nl" (spaties verwijderen!).


 Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld

 De uitslagen van de (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018 zijn bekend

 Het Riedel-bewijs: in calix veritas

 Wijnboeren blij met eigen Appellation Contr√īl√©e

 Bottelen bij De LINIE

 Belgische wijnboeren maken 12 procent meer wijn

 Hoe een dood vliegenvrouwtje de wijn kan verpesten

 Ode aan de Lente

 Wijnen uit het Zuid-Limburgse Mergelland krijgen een beschermde status

 Innovatief wijngaardonderzoek door Polariks

 cursus wintersnoei 2018

 (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018

 Opnieuw uitzonderlijke toelating voor Vintec in BelgiŽ

 Ook in de wijngaard begint het bij

 Initiatief vanuit Steunpunt 05 Midden-Nederland voor regionale activiteiten

 Barriques 225, 120, 60 en 30 liter via Samenaankoop BWB. Najaar 2017

 Opnieuw groei deelname gezamenlijke labo-analyses editie no 7

 Hoe rendabiliteit Vlaamse wijnbouw verhogen?

 50 jaar Regent - de verjaardag van een PIWI-pionier


Het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld   17-06-2018
 

Ferencz Deli (50) heeft een manier gevonden om wijnen natuurlijker te produceren. Zijn bedrijf Natural4Sure heeft na jarenlang werken het eerste natuurlijke sulfiet ter wereld in handen. De B2B-markt lokt.
Na glutenvrij, vegan en de vergeten groenten kunnen we weer een nieuwe term toevoegen aan het rijtje natuurlijke voedseltrends: natuurlijke sulfiet. In onder meer wijn, koekjes, salades en chips zit nu nog een chemisch geproduceerde sulfiet, die ervoor zorgt dat voedsel minder snel bederft en zijn kleur behoudt. Het nadeel aan dit chemische middel is dat het een allergeen is dat bij gevoelige mensen kan zorgen voor ademhalingsproblemen, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen.

Jarenlang zochten onderzoekers naar manieren om hier een natuurlijke variant op te verzinnen. Wat ze ook probeerden, het lukte maar niet om het product mooi rond te krijgen. Tijdens eerdere proeven in de jaren ‘70 in de Verenigde Staten ontdekten wetenschappers bijvoorbeeld dat hun wijnen erdoor bleken te verkleuren.

Lees verder: www.sprout.nl/artikel/startups/dit-nederlandse-bedrijf-lanceert-het-eerste-natuurlijke-sulfiet-ter-wereldDe uitslagen van de (Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018 zijn bekend   25-04-2018
 

Afgelopen zondagmiddag 22 april 2018 werden, tijdens een uitermate gezellig proclamatiefeest in Zottegem, de uitslagen van deze wijnkeuring bekendgemaakt. Er waren dit jaar 93 deelnemers met in totaal 333 flessen wijn die ingestuurd waren in 14 klassen. Resultaat totaal 92 diploma’s: 7 goud, 26 zilver en 59 brons. 13 BWB-ers hadden zich met totaal 36 wijnen ingeschreven. De resultaten van onze leden waren als volgt:
5 zilveren diploma’s (Bas Kon, Wilco Venhuizen, Marcel Oude Booyink, Adrie Krielaart en Peter van de Velden, die tevens klassekampioen bij ‘Rosé droog’ werd) , 7 bronzen diploma’s (Freek Bikker, Bas Kon 2x, Wilco Venhuizen, Eli Smits, Marcel Oude Booyink en Hans Verlooy). Verder 17 beoordelingen B wat staat voor goede wijn en 7 met B- wat iets minder is. Er bleken geen slechte wijnen tussen te zitten. In de Algemene Rangschikking per gilde behaalden we de vijfde plaats. Een grote proficiat aan al onze deelnemers. Daarnaast grote dank aan onze broeders van het VWMG voor de geweldige organisatie van een van de grootste wijnkeuringen van de Lage Landen. Wij zien al uit naar de volgende editie.Het Riedel-bewijs: in calix veritas   20-04-2018
 

Het moest er een keer van komen: de Riedelglasdemo. Topic: de vorm van het glas bepaalt de smaak. Ben ik overtuigd van het belang van de vorm van het wijnglas? Ja, en een beetje nee.

Ja. Want een ogenschijnlijk klein verschil in de vorm van het glas (zie foto) blijkt een onwaarschijnlijk grote verandering in smaak te veroorzaken.Ik rekende op een duidelijk effect, maar had niet verwacht dat het zo’n radicaal verschil zou zijn.
Een beetje nee. Want je kunt – zoals Riedel doet – glazen ontwerpen op basis van smaakkenmerken die verband houden met het druivenras, maar dat garandeert niet dat elke wijn in ‘zijn’ glas het lekkerste is. Er zijn immers nog heel veel níet aan het druivenras gerelateerde smaken en geuren. Bron en lees verder: wino.sjakes.com/2018/03/30/de-riedelproef-de-eerste-indruk-op-de-tong-bepaalt-de-smaak/Wijnboeren blij met eigen Appellation Contr√īl√©e   20-04-2018
 

Op Château Neercanne is uitvoerig stilgestaan bij de toekenning van een speciale status voor wijnen uit het Limburgse Mergelland door de Europese Unie. Dat gebeurde tijdens een feestelijke lunch in de eetzaal van het kasteel waar in 1991 tijdens een andere lunch de afspraken zijn beklonken die uiteindelijk zouden leiden tot het wereldberoemde Verdrag van Maastricht.
Op de tafel waaraan destijds koningin Beatrix en haar voorname buitenlandse gasten zaten en al genietende de ergste plooien werden gladgestreken, verschenen vandaag een aantal prachtige Mergellandwijnen als begeleider van een reeks mooie gerechten uit de keuken van chef Hans Snijders en zijn jonge, veelbelovende collega Gilbert von Berg. Lees meer op de  website van Chapeau magazineBottelen bij De LINIE   12-04-2018
 

Het is weer botteltijd bij Marius van Stokkom van Wijngaard De Linie in Made.

Vrienden van DE LINIE helpen op zaterdag 7 april 2018 met het bottelen van de wijnen van oogstjaar 2017. Met meer dan 50 jaar oude machines werd in 5 uur werktijd ruim 7500 flessen afgevuld.

 Bekijk het gebeuren:  www.youtube.com/watchBelgische wijnboeren maken 12 procent meer wijn   04-04-2018
 

Vorig jaar werd in België 12 procent meer wijn gemaakt dan in 2016, ondanks een vernietigende vriesnacht in april. De 129 Belgische wijnboeren hebben vorig jaar 845.017 liter wijngemaakt, blijkt uit voorlopige cijfers van de federale overheidsdient Economie. Daarmee lag de wijnproductie 12 procent hoger dan in 2016. 2016 Was een erg slecht jaar voor de wijnbouw. De productie kelderde met 25 procent. In 2015 rondden de wijnboeren nog de kaap van meer dan 1 miljoen liter. Dat de wijnboeren in 2017 weer groei optekenden, is opvallend. Na een strenge vriesnacht in april 2017 klonk het dat een groot deel van de oogst verloren was. De belangrijkste Belgische wijn is schuimwijn, in 2017 goed voor 345.036 liter (41%), gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40%). Rode wijn (16%) en rosé (3%) staan in voor een veel kleiner aandeel.

Bron: www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/belgische-wijnboeren-maken-12-procent-meer-wijn/9998769.html

Lees ook: www.landbouwleven.be/2717/article/2018-04-04/belgische-wijnproductie-groeide-2017-met-12Hoe een dood vliegenvrouwtje de wijn kan verpesten   28-03-2018

Azijn en fruitvliegen worden aangetrokken door wijn als nachtvlinders van licht. Maar o wee, als een van die beestjes in het glas valt. Omdat dan de smaak van de edele vocht langdurig (en ongunstig) kan veranderen - tenminste als de dader een vrouw is.

Peter Witzgall en Paul Becher van de Zweedse universiteit voor landbouwstudies in Uppsala hebben de oorzaak van deze deze verwoestende smaakverandering ontdekt en gepubliceerd op 'bioRxiv'.
Dit is duidelijk te wijten aan de hormonen, en zelfs een nanogram is genoeg om de wijn een onaangename geur en een weinig verleidelijke smaak te geven, volgens de auteurs, die het probleem hebben getest met de hulp van de gerelateerde fruitvliegen (Drosophila melanogaster).

Bron en lees verder: www.spektrum.de

 Ode aan de Lente   28-03-2018

2017 was ons eerste jaar! Een jaar vol uitdagingen, bijzondere momenten en ook enkele hordes om te nemen.

Begin 2017 na de overname was er een grote achterstand in onderhoud van onze wijngaard. Deze wisten wij, team "de Wijnmakers", met hartverwarmende hulp van een heel leger aan enthousiaste vrijwilligers snel weg te werken. En weet u het nog? Die twee hele koude nachten in april? De wijnranken genoten al geruime tijd van het voorjaars zonnetje en waren al flink uitgelopen. De jonge uitlopen zijn in deze twee nachten ingevroren. En dat heeft zijn weerslag op de uiteindelijke opbrengst tijdens de oogst. De geplande 8000 liter werd 3500 liter. Maar wel 3500 liter vol liefde en passie.

Het resultaat: Een unieke en bijzonder smakelijke Twentse wijn van uitstekende kwaliteit. De solaris/johanniter en de rondo/regent worden deze maand gebotteld!
Het waren zeven spannende en leerzame maanden in onze eigen wijnmakerij. In de fles gaat de wijn nog even rusten. Eind april zijn de wijnen klaar voor consumptie.

De Wijnmakers, Haaksbergen

 Wijnen uit het Zuid-Limburgse Mergelland krijgen een beschermde status   02-03-2018

De zogenaamde ‘beschermde oorsprongsbenaming’ wordt alleen toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit.
De status stelt strenge eisen aan de productie om continuïteit van de kwaliteit te waarborgen en beschermt de wijnen tevens tegen al dan niet inferieure imitaties.

Deze beschermde status onderstreept dat Zuid-Limburg de laatste jaren een steeds significanter rol begint te spelen in de internationale wijnbouw. 

Op de mergelgronden in Maastricht en delen van het Heuvelland worden met name Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay,  Auxerrois, Riesling, Rivaner, Gewürztraminer en Dornfelder verbouwd. Dit zijn uitsluitend de traditionele druivenrassen, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Frankrijk en Duitsland. De mergel geeft de wijnen karakteristieke, rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, goede drainage en bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet te warm, waardoor de druiven langzaam rijpen.

Bron: De Limburger

 Innovatief wijngaardonderzoek door Polariks   13-02-2018
onderzoek Polariks Op maandag 5 februari presenteerden de twee jonge ondernemers Dennis van der Wiel en Max Wijsman, van de start-up Polariks, hun innovatieve technologie om de gezondheid van een wijngaard of de rijping van de druiven te monitoren.

De technologie, afkomstig uit de ruimtevaart, maakt het mogelijk om op een niet-destructieve manier de inhoudsstoffen van wijnbladeren of druiven te kunnen meten. Er hoeven hierbij geen bladeren of druiven te worden geplukt en gekneusd, de metingen worden in-situ uitgevoerd door het van de bladeren of druiven gereflecteerde licht in de golf lengte van het lange-infrarood te meten met een zogenaamde hyperspectraal camera.
Door de metingen met regelmaat uit te voeren kan de ontwikkeling in de wijngaard worden gevolgd. Om dit mogelijk te maken wordt de camera gemonteerd op een zelfrijdende autonoom robot-wagentje.

Het doel is om op basis van de metingen en de bijbehorende analyses voorspellingen te kunnen doen over de gezondheid of de rijping en de wjinboer advies te kunnen geven.

De ontwikkeling van camera en robot-wagen wordt gedurende het groeiseizoen van 2018 getest in een aantal wijngaarden van de Brabantse Wijnbouwers.

Wordt vervolgd!

 cursus wintersnoei 2018   13-02-2018

De cursus wintersnoei van dit jaar kunnen we gerust een succes noemen. Dit jaar hadden we een record opkomst van 40 cursisten.
Vanwege die grote opkomst werd de cursus gehouden op twee locaties en op twee zaterdagen.

De cursus bestond uit een theoretisch gedeelte waarin het materiaal en de mogelijke snoeiwijzen werden behandeld. De laatste jaren verschuift het accent hierbij richting de zogenaamde 'zachte snoei'.
De theorie werd gevolgd door uitleg in de wijngaard. Hier werd al snel duidelijk dat de schematische plaatjes uit de theorie niet altijd eenvoudig konden worden vertaald naar de praktijk. In de wijngaard werd duidelijk hoe moest worden omgegaan met achterblijvende planten, beschadigingen door een late nachtvorst, ziektes maar gelukkig ook met gezonde, eenvoudig te snoeien planten.

Behalve de cursisten, die enthousiast de kou trotseerden, en de cursisleiders, willen we ook de wijngaarden bedanken waar we de snoeicursus mochten houden:

  • wijngaard Dassemus te Chaam
  • wijngaard De Landman te Raalte


(Inter-) Nationale Wijnkeuring VAW-VWMG 2018   25-01-2018
 

Ook dit voorjaar weer de grote jaarlijkse wijnkeuring voor hobby-wijnmakers in de Lage Landen. De laatste gelegenheid om de flessen binnen te brengen is zaterdag 27 januari en onze flessen vertrekken al vrijdagavond. Dit jaar gelukkig weer een iets hogere deelname dan vorig jaar toen slechts 8 leden met totaal 24 flessen meededen. Jammer, want dit is de enige gelegenheid voor ons amateurs om onze wijnen onafhankelijk en vakkundig te laten beoordelen. En dat voor een lage prijs, 3 Euro per fles. Dank gaat dus uit naar onze vrienden bij de VAW die ons jaarlijks uitnodigen om aan hun keuring deel te nemen. Dit jaar 12 leden verspreid uit heel Nederland met in totaal 32 wijnen. Van onze Vlaamse leden heb ik momenteel geen gegevens, maar bekend is dat er ingezameld is door de DC’s 32 en 34. De correcte cijfers volgen dus later.

De uitslagen en uitreiking van de prijzen volgt op het Proclamatiefeest op 22 april om 11u30 in Salons Roskam in Merelbeke, waarvoor u zich kunt inschrijven. Zie onze nieuwsbrief voor details.

Onze deelnemers van 2018: Peter Zegers, Freek Bikker, Bas Kon, Hermann Geelen, Wilco Venhuizen, Eli Smit, Bernard Grimmelt, Marcel Oude Booyink, Adrie Krielaart, Fred de Graaf, Peter van de Velden en Ad Leenaars wensen we veel sukses.Opnieuw uitzonderlijke toelating voor Vintec in BelgiŽ   24-01-2018
 

Het gebruik van VINTEC is in België toegelaten tot 14 april 2018. Wat is VINTEC?

VINTEC is een biologisch fungicide en bevat de sporen van Trichoderma atroviride stam SC1. Deze SC1 stam werd gevonden in hout en is dus perfect aangepast om houtziekte te voorkomen. Na een toepassing met VINTEC worden de snoeiwondes zéér snel bezet door deze goedaardige schimmel en is er geen plaats meer voor de sporen van de ziekteverwekkers voor ESCA. De SC1 stam koloniseert het hout ook zéér snel en voldoende diep wat belangrijk is voor een volledige bescherming van de snoeiwonde.

Wat is ESCA? ESCA is een houtziekte die wordt veroorzaakt door meerdere schimmels. De 2 voornaamste zijn Phaeomoniella chlamydospora (Pch) en Phaeoacremonium aleophilum (Pal). De sporen van deze schimmels landen op snoeiwondes en kunnen zo het hout infecteren. De symptomen zijn niet meteen zichtbaar in de jonge wijngaard, maar komen pas tot uiting wanneer de planten ouder worden. Men wordt plots geconfronteerd met een verlies aan stokken wat een immense kosten met zich meebrengt.

Meer info: zoeken op BELCHIM en Vintec.Ook in de wijngaard begint het bij   22-01-2018
 

Hoe doen onze stokken het? Dat is o.a. afhankelijk van de toestand waarin de bodem zich bevindt. Willen we gericht naar een "ideale bodem", dan zullen we die allereerst moeten leren kennen.

Met de woorden:" We gaan eraan beginnen!", gaf onze voorzitter het startschot voor een. Keuze service. De Brabantse Wijnbouwers hebben een partner gevonden voor de bodemanalyse van onze wijngaarden. De Bodemkundige Dienst van België verzorgt voor leden van BWB een bodemanalyse met bemestingsadviezen voor 3 jaar voor een gereduceerd bedrag.

Kortom ook in de wijngaard begint het met "die bodem". Begin het jaar goed met een bodemonderzoek!Initiatief vanuit Steunpunt 05 Midden-Nederland voor regionale activiteiten   19-01-2018
 
 

Piet Egelmeers, coördinator van het steunpunt 05 ‘Midden-Nederland’ in Wijk bij Duurstede, neemt het initiatief tot het organiseren van regionale activiteiten.
Hij heeft daartoe aan alle leden wier lidnummer begint met 05 per e-mail uitgenodigd een paar vragen te beantwoorden zodat hij een beeld kan krijgen van de mogelijkheden, behoeften en wensen onder de 05-leden.

Het belangrijkste doel van de regionale activiteiten is het met elkaar delen van kennis en ervaring. Maar daarnaast zoekt Piet natuurlijk ook een paar leden die zich net als hij actief willen inzetten voor regionale activiteiten.

Het bestuur is heel blij met dit regio-initiatief. Het ziet regiovorming als één van de voorwaarden voor de continuïteit van onze vereniging en het hoopt dat er goede respons komt op dit initiatief!

Contact: pietegelmeers@gmail.com

 

 Barriques 225, 120, 60 en 30 liter via Samenaankoop BWB. Najaar 2017   18-01-2018
 

Afgelopen najaar verwerkten we voor het vierde opvolgende jaar weer een flink aantal barriques: 29 grote van 225 liter uit de Bordeaux-streek en 52 kleine van 30, 60 en 120 liter uit Catalonië. De ervaringen met al deze vaten zijn zonder meer prima te noemen. Niks dan tevreden klanten.Opnieuw groei deelname gezamenlijke labo-analyses editie no 7   18-01-2018
 

Afgelopen tijd hebben we binnen de BWB de monsters verzameld van de leden die deelnamen aan de zevende gezamenlijke labo-analyse. Elk jaar stijgt de deelname natuurlijk, ook dit jaar weer. Hoe langer hoe meer wijnbouwers beginnen het nut in te zien van al deze metingen.
Enkele cijfers: aantal wijnen: in 2016: 85, vorig jaar 102, nu 144. Aantal deelnemende wijnbouwers: in 2016 27, vorig jaar 35 en dit jaar 40. Aantal metingen: in 2016 697, vorig jaar 883 en deze keer liefst 1336.

Alle stalen wijn zijn sinds gisteren in het laboratorium afgeleverd. De mensen daar wacht een geweldige klus, die niet een, twee, drie geklaard zal zijn. Zodra we uitslagen binnenkrijgen worden die onmiddellijk doorgestuurd, het heeft dus geen zin regelmatig te informeren hoever het ermee staat. Na ontvangst van de bepalingen kunnen we gericht verder. Bij wit werken aan eiwitstabiliteit, zuurgraad en vrije zwavel zodat in april veilig gebotteld kan worden. Ook rood 2015 zal bottelklaar gemaakt moeten worden en rood 2017 moet veilig kunnen overzomeren. Als dat alles gebeurd is kunnen we in mei weer de wijngaard in, en voordien in april misschien ‘s-nachts of in de vroege ochtenduren??Hoe rendabiliteit Vlaamse wijnbouw verhogen?   15-01-2018
 

Wil de wijnbouw zich in ons land verder ontwikkelen tot een economisch duurzame sector, dan zijn er nog enkele specifieke aspecten waarop vooruitgang kan geboekt worden. In de eerste plaats moet de opbrengst per hectare een stuk naar omhoog. Verder zou ook de gemiddelde perceelgrootte en de schaalgrootte van de wijnproducenten naar boven moeten om investeringen in automatisering te kunnen verantwoorden.
Dat zegt Kris Vandenwyngaert van Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw van pcfruit vzw. “En onderschat ook een sterke marketing niet.”

Het cliché dat wijnbouw in Vlaanderen een hobby is voor wijnliefhebbers met een goed gevulde spaarrekening is hardnekkig, beseft ook Kris Vandenwyngaert van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw van pcfruit vzw. Eerder legde Vandenwyngaert in ons geVILT-interview uit dat de Vlaamse wijnbouw sinds de jaren 80 en 90 een heuse revival kent met een flinke aangroei van het wijnbouwareaal tot gevolg. Anno 2018 nadert het areaal dankzij een jaarlijkse aangroei van 30 à 40 hectare de kaap van de 400 hectare.

Lees het hele verhaal: www.vilt.be/hoe-rendabiliteit-vlaamse-wijnbouw-verhogen50 jaar Regent - de verjaardag van een PIWI-pionier   15-01-2018
   

In juni 1967 werd het schimmel-resistente (PIWI) druivenras "Regent" ontwikkeld door de bestuiving van de jonge Duitse witte ras "Diana" met stuifmeel van de Franse rode-wijn-veteraan "Chambourcin" aan Geilweilerhof, het instituut voor wijndruivenonderzoek in de Palts. Onder werd in 1998 kreeg het teeltnummer "Gf.- 67 198 – 3” de naam "Regent". Dat werd tijd! Uit de schaduw van Dornfelder, in Duitsland verspreid zich Regent op een oppervlakte van 2000 ha als gevolg van de stijgende populariteit van rode wijn in het begin van het tweede millennium. Dit is een groot voordeel voor het milieu, omdat Regent en zijn PIWI-gerelateerde doorgaans slechts driemaal een organische gewasbeschermingsbehandeling per jaar behoeven. Dit komt overeen met een kwart van het totaal bij de oude rassen. Dit biedt verschillende voordelen, minder arbeid, minder aantasting van de bodem en lagere CO2-emissies. Allemaal geweldige argumenten voor duurzame en kleinkinderenvriendelijke wijnbouw.
De Regent heeft zijn weg nu ook naar Frankrijk gevonden.De twee nieuwe resistente blauwe druivenrassen die hier binnenkort toegelaten worden zijn kruisingen met Regent.

Bron: www.piwi-international.de/fr/news-fr-2.htmltop
© De Brabantse Wijnbouwers 2018 -=- Cookieverklaring -=- Privacyverklaring -=- Met dank aan Nervatuur Groep. Powered by